Mittojen mukaan estetiikkaa esteettömiin tiloihin
Takaisin artikkeleihin

Mittojen mukaan estetiikkaa esteettömiin tiloihin

Esteettömien ympäristöjen osaaja Avaava Oy ja Durat ovat tehneet monipuolista yhteistyötä esteettömien kalustusratkaisujen hyväksi vuosien ajan. Yhdessä on tehty tuotekehitystä, annettu sisustusarkkitehdeille koulutusta kylpyhuonetilojen esteettömyydestä ja osallistuttu messuille.

”Olemme yhdessä kehittäneet esteettömiin wc- ja kylpyhuonetiloihin Duratin materiaalista tehdyt Avaava-altaat, EST100, EST200 ja EST300 eli allastasot esteettömiin julkitilan vessoihin sekä hotellien ja palvelutalojen esteettömiin kylpyhuoneiseen”, Avaavan liiketoiminta- ja kehitysjohtaja Terhi Tamminen kertoo.

 

 

”Durat sopii erinomaisesti esteettömien wc-tiloihin. Miltei rajaton väri- ja kuviomahdollisuus tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja toteutukseen. Saatavilla ovat muun muassa lähes kaikki RAL Classic -värikartan värit. Eri värejä yhdistelemällä ja muun muassa intarsiatekniikkaa hyödyntämällä voidaan luoda esimerkiksi allastasoihin helposti hahmotettavia tummuuskontrasteja, jotka helpottavat ihmisiä, joilla on heikko näkökyky.

Durat on monipuolinen materiaali, joka soveltuu mitä erilaisinpiin käyttökohteisiin. Sen ansiosta suunnittelija voi helposti toteuttaa esteettisen kokonaisuuden, joka jatkuu myös esteettömiin tiloihin. Peräänkuulutamme Design for All -periaatetta, jonka tavoitteena on kokonaissuunnitelma, joka soveltuu kaikille ja kauneudesta saavat nauttia aivan kaikki”, Terhi Tamminen kertoo.

”Duratin mallistossa on lukuisia allaskokoja ja myös mitoitus on täysin muokattavissa ja räätälöitävissä eri mittavaatimusten mukaan. Duratin kanssa kehittämissämme allastasoissa on varmistettu, että niissä on riittävästi tasopintaa, jonne voi asettaa henkilökohtaisia tavaroita.”

Esteettömissä tiloissa tarvittavat tukikahvat voidaan integroida täysin saumattomasti osaksi Duratin allaskokonaisuutta. Näin saadaan aikaan kaunis, yhtenäinen ilme.

 

 

”Kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen myös esteettömissä tiloissa on äärimmäisen tärkeää. Esteettömyyden toteutuminen on osa sosiaalista vastuullisuutta. Sosiaalinen vastuullisuus ja vihreä siirtymä korostavat tarvetta tasapainottaa ympäristönsuojelua ja sosiaalisen vastuullisuuden tavoitteita. Tasapaino varmistaa, että kestävä kehitys hyödyttää kaikkia yhteiskunnan jäseniä ja että ihmisten, hyvinvoinnin ja ympäristön välillä säilyy harmonia.

Inklusiivinen muotoilu tukee tämän harmonian tavoitetta. Työterveyslaitoksen määritelmän mukaan inklusiivisuudella tarkoitetaan yhdenvertaista ja syrjimätöntä sekä kaikkia osallistavaa ja mukaan ottavaa toimintatapaa. Inklusiivisen muotoilun avulla on mahdollista luoda keinot ekologisen, esteettömän ja esteettisen kokonaisuuden suunnittelulle ja toteutukselle, joka säilyy pitkään, sukupolvelta toiselle, ympäristöä säästämällä”, Terhi Tamminen selittää.

 

Yhteistyö alkoi esteettömän kylpyhuoneen altaasta

"Avaavan ja Duratin yhteistyö käynnistyi, kun lähdimme ideoimaan esteettömän kylpyhuoneen allasta palvelutaloon Lahteen. Yhteistyökumppanimme arkkitehti Erkki Vuopala innostui kehittämään allastyyppiä, johon integroitiin tukikahva osaksi allasta. Kyseiseen kohteeseen menivät valikoimiimme kuuluvat, design-palkitut Cavere-apuvälineet.

Esitimme arkkitehdin idean Duratin omistajille, jotka ennakkoluulottomasti lähtivät toteuttamaan ideaa yhteistyössä kanssamme. Olemme tästä todella kiitollisia, juuri tällaisia tekijöitä ja yrittäjiä kaivataan, siitä hyötyy koko ala, yhdenvertaisuus toteutuu ja loppukäyttäjät kiittävät”, Terhi Tamminen kertoo.

 



Avaava on esteettömyyden puolestapuhuja, esteettömien ympäristöjen osaaja ja suunnittelun edelläkävijä. Avaava palvelee suunnittelu- ja rakennusalan ihmisiä kaikissa esteettömyyteen liittyvissä kysymyksissä. Yritys tarjoaa esteettömyyskartoituksia, koulutusta ja konsultointia.

Esteettömyys tarkoittaa rakennettuja ympäristöjä, joissa ihmisen monimuotoisuus on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Esteettömässä ympäristössä on mahdollista liikkua monipuolisesti ja yhdenvertaisesti.

Avaava on tehnyt vuosien mittaan yli 100 esteettömyyteen liittyvää projektia ympäri Suomea. Avaava on ollut mukana projekteissa joko suunnittelijana, konsulttina tai tavarantoimittajana.